2013. március 15., péntek

olvas: Ír kitérő

Jelentkeztem a molyon egy Írországgal kapcsolatos kihívásra, mivel éppen akkor került hozzám egy ilyen témájú könyv. Suzanne Supplee: When Irish Guys Are Smiling.

Nem igazán tartozom a történet célkorosztályába :), de az ír vonzata miatt engem is nagyon érdekelt. Egy könyvsorozat egyik darabja ez, a könyvek alapvetően fiatal lányokról szólnak, akik diákcsere program keretén belül külföldre utaznak, hogy ott eltöltsenek pár hónapot és ismerkedjenek az adott ország kultúrájával, lakóival. Mi sem természetesebb, hogy az új közegben romantikus történések is kezdetüket veszik.

Ebben a könyvben a 17 éves Delk-kel találkozunk, aki  Nashville, Tennessee-ből érkezik  a kies  Írországba. Valójában elmenekül otthonról, mivel anyját annak betegsége miatt két éve elveszítette, és ha ez nem elég, apja (52 éves) egy 27 éves új feleséget hoz Delk nyakára, aki egyrészt gyereket vár, másrészt kívülről-belülről felforgatja a jól megszokott otthoni életet.
Rögtön a könyv elején a Dublinban a reptéren találjuk magunkat, ahol Delk összebarátkozik az izmos és sportos és egyáltalán nem lányos Iris-szal, aki szintén a programban vesz részt. Fogadóbizottságuk tagja két férfiú a Keneally-k, apa és fia. 
Az első meglepetés akkor éri a lányokat amikor kis kocsizás után megérkeznek a szálláshelyükre, ami a Tremain kastély. Próbáltam keresgélni interneten, sajnos nem igazi létező kastély, de el tudjuk képzelni.  Az ír vidék persze valós a Connemara Nemzeti Park, Letterfrack és Doughraugh,  gyönyörű hegyek és völgyek, ragyogó zöld. 


Megérkezik a többi diák is, köztük újabb barátok, közben Delk egyre szorosabb kapcsolatba kerül az ifjabb Keneally-vel, a 19 éves Pather-rel. A fiú a kastély körül lát el mindenféle feladatokat, de egyébként Galwayben tanul és az egyetemre készül.
A külföldi diákoknak Írországgal kapcsolatos óráik vannak és olyan feladatokat kapnak, ami segíti az ország megismerését. Eltöltenek egy St. Patrick (St. Paddy) napot Galwayban, sokat kirándulnak, egyszer még az Aran szigetekre is átruccannak, ami a híres Aran kötésnek, a bonyolult csavart mintákat tartalmazó kötésmódnak a hazája. Ezzel a módszerrel általában pulcsikat kötnek, főként natúr színben.  A különböző mintáknak jelentése volt, ami árulkodott a viselőjéről. Az alábbi pulcsinál a középső cikk-cakk például a házasságban beálló hullámvölgyeket, valamint a szigeten található sziklás, kanyargó utakat is jelképezi.

Forrás

 
Forrás

A pulcsikról nem különösebben ejtenek szót a könyvben, ezt én szúrtam közbe, mivel köztudottan kötésmániás vagyok ;-)  De az tény, hogy Delk is beszerez magának egy jó meleg pulcsi, mert olyan időjárásra nem készült, mint ami Írországban fogadta.

Egyik városnézés során Delk megismerkedik a Guiness-szel is, ez az ismeretség azonban nem bizonyul sikeresnek. :) Vannak eltérő szóhasználatból eredő félreértések na meg Írországban használatos szavak, ezeket mindig érdekes olvasni. Aztán birkát nyírnak, túráznak, szóba kerül George Bernard Show, William Butler Yates és a diákokkal együtt mi is ismereteket kapunk   Írországról, de nem a prospektusok vagy útikönyvek stílusában. Közben a fiatalokkal is történnek dolgok, Delk persze szerelembe esik és sokat tanul önmagáról is.


Kedves, hasznos könyv volt, egy percig sem erőltetett vagy csöpögős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése