2013. február 18., hétfő

olvas: Rainbow Rowell: Attachments

Rainbow Rowell-t már régen kinéztem magamnak a  goodreads-en. 
Az Eleanor & Park c. könyve kapcsán ismertem meg a nevét, de rá kellett jönnöm, hogy YA azaz Young Adult kategória és most inkább "felnőttebb" könyvre vágytam.  
Így esett a választásom az Attachments c. könyvre. 

A könyv 1999-ben és 2000-ben játszódik, közben megéljük az y2k-t. Ma már vicces ezt megemlíteni, pedig bizony központi kérdés volt a cégeknél annak idején, hogy a 2000. évbe való átlépés ne okozzon kárt a cégek informatikai rendszerében, adataiban.  
Helyszínünk a The Courier szerkesztősége, ahol két lány sűrűn levelezget egymással. Jennifer boldog házas, Beth viszont egy szívtipró gitárossal él együtt. Előbbi azon gyötrődik, hogy akar-e gyereket, utóbbi azon, hogy szeretné szorosabbra fűzni a szálakat, de nem biztos, hogy ezzel a zenésszel van közös jövőjük.
És képbe lép egy fiú, Lincoln, akit arra vettek fel, hogy helyre tegye azokat, akik a munkahelyi szabályokat sértve
magán célokra használják az elektronikus levelezést vagy nem megfelelő kifejezéseket használnak. A biztonsági program kiszűri a "szabálysértő" leveket, amikbe Lincoln belepillantva megállapíthatja, hogy figyelmeztetés szükséges vagy eltekinthet ettől. 
A lányok sűrű levélváltása egyre többször bekerül abba a bizonyos átvizsgálandó mappába és kis idő elteltével  Lincoln azon veszi észre magát, hogy állandó olvasója a lányok bizalmas párbeszédének, élvezi a stílusukat, az egymás közötti csipkelődést, ugyanakkor együtt érez velük a szomorúbb pillanatokban. 
Lincoln kizárólag esti műszakban dolgozik, munkája nem különösebben izgalmas, ezért állandó színfoltot jelentenek neki ezek a levelek. Egyébként is visszafogott, szolid típus. Tipikus "IT guy". Baráti kapcsolatai kimerülnek a Dungeon & Dragon partikban, ahol magához hasonló csodabogarakkal találkozik. De a lányok történetei és nagyon határozott nővére unszolására (és anyja féltő gondoskodása ellenére :D) kezd előbújni a csigaházából és végre hagyja felszínre bukkanni az igazi, humoros, kedves, belevaló énjét. 
Persze, hogy idővel Lincoln ráébred a helyzet visszásságára, hiszen két fiatal nő életének legbizalmasabb pillanatairól olvas. És anélkül, hogy élőben látná őket, szimpatikussá válnak számára, főleg Beth, akihez vonzódni kezd.

Nagyon amerikai történet ez, de előfordulhat a világ bármely pontján. Bár az egész 1999. augusztus 18-ával indul és 2000 októberéig tart, mégis időszerű maradt. 
Biztos vagyok benne, hogy ma is monitorozzák a munkahelyi internetes tevékenységeinket (jó, ha egyáltalán hagynak internet elérési lehetőséget...), nyilván a  nem megfelelő webhelyek látogatása azonnali figyelmeztetést von maga után. Az is biztos, hogy a leveleinkre szűrnek. Mindössze annyiban változhatott a helyzet, hogy erre nincs külön alkalmazott, ezt már direktben a főnökeink olvassák, akik nem esnek szerelembe velünk, főleg, ha a céget érintő kritikáinkat is elhelyezzük a belső magánlevelezésünkbe. :D

A könyv összességében tetszett. Eredeti ötlet. Többször éreztem úgy, hogy hosszúra nyúlnak a párbeszédek (levelezések) és csak az utolsó pillanatban lett lezárása a dolgoknak, talán ennyi amit apróbb negatívumként felhozhatok, egyébként végig élveztem.
A The Sundays egykori száma szerepet játszik a végkifejlet környékén és mivel annak idején, nagyon régen én is nagyon szerettem, ide teszem.




4.5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése